Anda dan Roti.



Hehehehe..... kenapa bagi tajuk nie? Ntah xtau ah tetiba rasanya nak menulis pasal roti nie. Bukan nak cerita jenis-jenis roti yang rasany korang lebih tahu berbanding diri ini. Cuma kat snih nak cerita sedikit pengalaman membuat roti sendiri. Memang betullah apa orang kata memasak nie sebenarnya kepuasan adalah bukan sebab dapat makan, tetapi dapat menghasilkan sesuatu yang orang len dapat makan. Heh. Wah terasa macam apa plakkan.

Cerita membuat roti nie bermula apabila belajar membuat Cinnamon Roll daripada Ayub (thank dude for the recipe and guidance). So hari khamis baru nie belajar membuat doh (dough) dengan Ayub. Cerita punya cerita dia cakap doh yang digunakan ntuk membuat Cinnamon Roll nie sama ajer dengan adunan ntuk membuat roti buku. So selepas menghasilkan hasil pertama cinnamon roll terasa macam nak buat roti buku macam roti gardenia plak. Hahaha (rindu kat Malaysia ler tuh....).

So nak dijadikan cerita semalam bebudak nie ajak pergi ke Safeway ntuk dapatkan barang-barang memasak dia orang. So ikutlah pergi ke sana. Pastuh dah beli-beli terus ajer pergi amek loaf pan (bekas ntuk membuat roti buku). Dengan semangatnya balik ke rumah dah menyediakan semua keperluan untuk membuat roti.

Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan (dapat resipi daripada website Cookingbread.com. Kalau nak resipi roti jenis lain pun ada banyak.)

Ramuan roti:
1 cawan air suam
1 cawan buttermilk (digantikan dengan susu segar sahaja)
1/4 cawan minyak
5-6 cawan tepung
1/2 cawan gula
2 telur (yang telah dipukul)
1 sudu besar garam
4 sudu teh yis segera

Untuk disapu di atas roti:
1 telur putih (buang telur kuning)
3 sudu besar susu segar

Carany mudah sahaja.
1. Campurkan air, susu dan minyak ke dalam bekas yang sesuai untuk menyediakan doh
2. Masukkan 11/2 cawan tepung. Kacau sehingga sebati (kalau xberapa rajin boleh guna mixer)
3. Masukkan gula dan telur yang telah dipukul.
4. Masukkan garam.
5. Masukkan yis sambil meneruskan menggaul.
6. Biarkan sekejap ditempat terbuka lebih kurang dalam 15 minit.
7. Kemudian masukkan 1/2 cawan tepung sambil terus menguli (mungkin ada tidak memerlukan semua tepung tuh).
8. Uli sampai menjadi doh. Teruskan menguli dalam 10 minit.


9. Kemudian letak dalam bekas yang telah disapu dengan minyak. Biarkan selama sejam (tapi suka biarkan semalaman sebab akan jadi lebih best.)
10.Kemudian amek doh tuh dan letak atas tempat yang telah ditabur dengan tepung. Roll doh tuh sehingga menjadi nipis. Jangan lupa juga untuk membuang gas-gas yang telah berkumpul kat dalam adunan tuh.
11.Selepas telah di ratakan, gulung doh tuh menjadi macam kek gulung. Jangan lupa untuk mengetip hujung yang terbuka untuk memastikan doh tersebut kemas.


12.Masukkan ke dalam bekas membakar roti (loaf pan). Biarkan seketika untuk mengembang lagi.
13.Sapukan ke atas permukaan adunan dengan adunan susu dan putih telur tadi. Ulang lagi selang 5 minit. Sambil tuh boleh panaskan oven kepada 180 darjah celcius.


14.Masukkan ke dalam oven dan biarkan dibakar selama 35 ker 40 minit. (Macam mana nak tahu roti dah ok? Permukaan atas telah menjadi warna coklat keemasan. Bila diketuk akan menghasilkan bunyi seperti benda yang lompong.)
15.Keluarkan daripada oven. Sapu sedikit marjerin di atas permukaan roti. Kemudian biarkan sejuk.
16.Alhamdulillah sekarang telah sedia untuk dimakan.



Selamat mencuba. Hehehehe... Ini adalah percubaan pertama membuat roti sendrik. Dan rasanya bukan kali yang terakhir. Sesungguhnya Allah telah menjadikan untuk manusia akal dan fikiran untuk mereka berfikir tetang kebesaran-Nya. Oleh itu, marilah kita menggunakannya demi kebahagiaan kita di dunia dan akhirat.

p/s: Sebelum makan jangan lupa baca bismillah ek. Bismillah....

0 comments:

 
Copyright © CHRONICLEofanwar